top of page

Страх в любові

 

  Страх + Довіра = ЛЮБОВ... Дивна формула, чи не так? Щоб зрозуміти формулу, потрібно знати та розуміти, що означає кожна складова в ній. Вивчимо дивну математику=) Слово «страх» сьогодні ми зустріли в першому посланні св. апостола Івана, а саме: «Страху немає в любові... хто ж боїться, той недосконалий в любові». Кожен з нас задумавсь про страх: чи то страх несприйняття тебе в колі друзів, спільноті чи в групі, де ти навчаєшся; чи то страх втрати близької нам людини, страх смерті; чи страх любити, страх відкинення твоєї любові; чи то страх, що наші молитви не є почутими... в нас живе безліч монстрів-страхів, які роблять нашу любов недосконалою. Вони приносять в наше серце неспокій, невпевненість в собі та зміщують наш життєвий баланс. Що ж робити, коли ти виявив у собі таких підступних жителів душі? Отут потрібно вивчити другу складову формули – довіру. Отож, щоб позбутись страху, маємо довіритись Богу. Відкрити серце перед Ним і просити, щоб Ісус-Спаситель визволив нас від страху.Довіритись і молитись...

    Довіра до Того, кого ніколи не бачив, до Того, який тебе безмежно любить і знає твоє єство та страх, який паралізує душу... І якщо ми встоїмо в цій боротьбі в довірі, то нагородою буде зцілення та визволення, після яких прийде Любов. І тоді наше серце наповниться пориваннями творити добро, віддавати те, що переповнює нас, ділитись любов'ю та змінювати все навколо, тому нам потрібний ближній, який б приймав наші дарунки.

    Отож, в нашій формулі з'являється ще одна компонента: Страх + Довіра = Любов + Ближній. Ближніх навколо нас так багато: рідні, друзі, колеги, знайомі та незнайомі нам люди, і всі вони потребують нашої любові. Де ж взяти її стільки? Як поділитись з нею, якщо її так мало? Чи вистачить усім нашої любові? Знову ж таки питання народжують сумніви, а сумніви продукують страх. Куди іти та що робити в такому випадку? Подумавши, відповідь приходить сама, і в цьому парадоксальному рівнянні знаходимо розв'язок: Страх + Довіра = Любов + Ближній = Бог. Саме Господь дає нам любов знову і знову тоді, коли резервуар в нашому серці спустошується. Він стоїть біля нас і чекає, коли ж ми попросимо в Нього допомоги для подолання страху, браку довіри та любові. Бо ж прийшов Син Божий, щоб забрати від нас все, що гнобить душу та віддаляє від Отця. Кличмо Спасителя, довіряймо Йому усе: себе, ближніх, наші немочі та страхи, ситуації, в яких ми не можемо щось змінити. Та очікуймо чуда... і воно прийде тоді, коли буде потрібно... та знаймо, що через біль та страждання приходить Воскресіння та чудо. Тому не біймося, а вперед, в боротьбу.

   "Досконала любов проганяє страх"

    Люди живуть у парадоксальному світі: мають масу страхів, але нічого не роблять для того, щоб від них позбавитись, бояться за здоров`я, але палять і вживають наркотики та алкоголь, бояться за сім`ю, але самі руйнують її. Страх – це атака сатани на нашу плоть. Завдяки Богові ми маємо силу впоратися з ним, але сатана зацікавлений у тому, щоб ми завжди боялись. Бог в силах забрати від нас будь-який страх і дати мир і спокій. Щоб боротися зі страхами, ми повинні закласти в собі фундамент – Самого Бога, особисто пізнати Його. Ранами Христа ми зціляємося від гріха та страхів, тому серед віруючих їх менше, хоча віруючі теж люди і можуть чогось боятися. Ось рецепт, як позбутися страху та зайвого хвилювання: Ми повинні розуміти, Хто такий Бог. Ми повинні знати свої можливості та обіцянки Бога для нас.

 

    Служи Богові, довірся Йому, і Він буде піклуватися про тебе. Все, що ми взагалі маємо, не наше, а Боже. Йов, хоч і був непорочним, але потрапив у жахливі обставини у житті (Йова 3:25). Якщо ми будемо занадто до чогось прив`язані, Бог може забрати це. Якщо я занадто за щось переживаю – це ідол. Наше життя не повинне бути ідолом для нас. Не бійтесь втратити щось заради Христа. Бог поставив нам високу планку – любити навіть тих, хто не любить нас, тому треба переживати за інших більше, ніж за себе. Полюбіть Бога і досконала любов вб`є будь-який страх. Якщо ми маємо страхи, то повинні їх відкинути. Ми маємо обіцянки, які нам допоможуть. Слова "Не бійтесь" повторюються у Біблії 365 разів, на кожен день року нашого життя. (Матв. 10:30) У вас і волосся все на голові пораховано. У Бога все знаходиться під контролем. Кожному відміряно, скільки дав Господь. Не бійтесь щось втратити, адже в нас завжди є Бог, Христос, Святий Дух, церква, люди, яких треба рятувати. (Рим. 8:31) Що ж скажем на це? Коли за нас Бог, то хто проти нас? Що ще нам потрібно? Нічого.

(проповідь о. Ігоря Яцишина)

 

Причини появи страху перед любов'ю 

   Чим можна пояснити появу страху любові? Начебто відповідь напрошується сам собою: невдалими стосунками в минулому. Одного разу змучена душа закривається щитом від колишньої болю, не бажаючи більше до когось тягнутися.    Але ж є чимало представників обох статей, яких це не зупинило. І вони готові знову закохуватися, незважаючи на минулі поразки. Чому ж у когось є страх любові, а у когось немає?Причин багато. Занадто високо піднята планка вимог знищує саму можливість появи в житті справжнього кохання. Іноді страх перед любов'ю виникає через страх втратити себе в партнері і прагнення зберегти власне «Я» в недоторканності. А іноді він пояснюється несвідомим страхом спілкування з представниками протилежної статі. Основи такого стану, як правило, закладаються ще в дитинстві. Заважають прийняти любов невпевненість в собі і постійні сумніви у власній привабливості. Вони породжують страх зради і вселяють переконаність в тому, що нікому довіряти не можна. Інакше скривдять або скористаються довірливістю у своїх інтересах. Треба відзначити, що в наш час основними життєвими цінностями стали кар'єра, професійні інтереси, можливість самореалізації та особиста свобода. У суспільстві переважає думка, що любов є перешкодою на шляху до досягнення цих цілей. Мовляв, вона заважає зосередитися на чомусь конкретному. В цілому, основні причини страху перед любов'ю базуються на страху втратити щось.

Матеріал підготувала:

Оля Гулій

bottom of page